sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Triathlon laji lajilta: pyöräily

Jokaisella meistä on pyöräilytaustaa. Itse aloin viihtyä pyörän selässä varhaisaikuisuuden kynnyksellä vähän pidempiä matkoja. Muistan ensimmäisen 20km lenkin - oli isot eväät mukana ja juomaa hyvin. Se oli n. 18-vuotiaana. Investoin ensimmäisestä palkastani ison osan uuteen hybridipyörään jonka selässä taitoin matkaa ja maisemia sitten jo ihan eri tavalla. Pirkan yöpyöräilyyn osallistuin 2000-luvun alussa - tuntui ikuisuudelta nähdä uudelleen jäähallin lähtöpaikka kun yön aikana taisi mittari mennä ihan nollan tuntumaan sinä yönä. Kävin myös Scandinavian Lady Tourin osakilpailun samana vuonna, 70km reitillä Tampere-Lempäälä-Pirkkala-Tampere. Muistan, että olin ruotsalaiskaksikon jälkeen kolmas.

Australiassakin pyöräilin hyötyliikuntamielessä ihan kivasti: viikossa työmatka-ajoa tuli yli 100km. Siellä vain ilmaston mukaan piti mennä muun muassa kesällä lähdin vasta iltakuuden maissa kohti kotia ettei ihan matkalla kärvenny.

Ostin nykyisen triathlon-pyöräni keväällä 2013. Oli tosia vaikeaa opetella lukkopolkimien käyttö, mutta kyllä se tuon kesän aikana juuri ja juuri kontrolliin saatiin. Heiaheian tilastoista kun katselen, pyöräilin tuona vuonna n. 1500km. Ensimmäiset kisat Voimarinteellä olympiamatka (keskinopeus 29,5km/h) ja Joroisten pikamatka (keskinopeus 33 km/h).


Sisätreinerin hankin talvella 2013. Oli kumma tunne polkea sisällä ja miten pitkiltä sisätreenit tuntuivat: 30 min ja hiki tippui lattialle enkä edes yleensä hikoile paljoa! Mutta vähän kerrallaan sisäpyöräilyllekin on tullut oma paikkansa: se on helppo tehdä ja päivän päätteeksikin voi käydä polkemassa autotallissa, jossa sisälämpötila on ihan sopiva pyöräilyyn (+15).

Vuoden 2014 tuli sisä- ja ulkopyöräilyä yhteensä n. 2000km. Iso merkitys on sillä, että myös pitkällä talvikaudella pääsee pyöräilemään. Menin rohkeasti wattbike-kisaan, vaikka en ollut moisen menopelin päällä ollut kuin kerran. Aivan kaameasti hapotti kun 30 min meni aikaa ja olin sitten se ihan viimeinen polkija kisassa...

Keväällä vielä nopeus-voima oli kesyä kun koetin voimiani helatorstain tienoolla 20km tempoajossa (johon meni vielä aivan liian paljon aikaa 30min ja risat).

Vuoden aikana sain jalkoihin lisää voimaa ja pyöritystekniikkaan tehoa. Jorosilla jo 90km pätkä mentiin 34km/h ja vielä se tuntuma pyörään ja koko pyöräosuuteen oli tosi hyvä (kuva vasemmalla). Löysin loppukesästä uutta intoa maastoon (pururadalle) pyöräilyyn - yllättävän kivaa, mutta metsäpoluille ei vielä minun kalustolla mennä.

Syksyllä 2014 otin ohjelmaan mukaan tavoitteellisen salitreenin niin, että nimenomaan pyörässä ja juoksussa olisi jaloissa kunnolla voimaa. Ihan perusliikkeillä kuten kyykyt, maastaveto ja jalkaprässi saa erinomaista jalkavoimaa kun sarjat tekee mahdollisimman hyvin ja ajatuksella - no, ensikesänähän sitä sitten näkee, miten rauta on salilla liikkunut:-)

Panostaminen pyörätreeniin kannattaa, jos triathlon-kisaa miettii. Iso osa kilpailuajasta istutaan pyörän päällä. Olen itse antanut uintitreeneistä aikaa viime vuodesta nienomaan pyörään ja voimaharjoitteluun. Tulevalla viikolla on sitten pienimuotoinen pyöräkunnon tsekkaus kun pitäisi antaa kynnystestissä pyörälle kyytiä.

AquaPlussan viikkotreeneissä on sisäpyöräilyä myös (kuva vasemmalla, kuvaaja: Tuuli Isomeri) ja kiva huomata, että sekin on porukassa mukavampaa. Vielä sain hyvän vinkin hankkia lyhyemmän stemmin pyörään, jotta saa ajoasentoa korjattua vielä. Sellainen on nyt tulossa postissa.

Pyöräily on parhaimmillaan aivan mahtava liikuntalaji: sitä pystyy tekemään pitkästi ja maisemat vaihtuvat. Muistan tarkkaan viime loppukesältä pyöräreissun Lempäälä-Pirkkalan lentoasema, kun sää oli melkein alkuillastakin + 30 ja tuuli lähes nolla. Polkimet veivät ihan itsekseen 30km/h vauhtia ja Kaupin kanuunoiden porukat moikkailivat vastaan tullessa ihan kuin muillekin pro-tekijöille:-)

PS. Tällä viikolla treenejä 10h (2 X sali, 4 X hiihto, 1 X juoksu, 1 X uinti).


 

 
 

1 kommentti:

  1. Nämä laji lajilta tekstit on todella mielenkiintoisia! Oikeasti kiva tietää, että miksi sä vaikka uit tai pyöräilet niin lujaa! ;) On melkein pakko itekin tällaiset tehdä. ;)

    VastaaPoista