maanantai 15. syyskuuta 2014

Tukholman puolimaratonilta vauhtia syksyn harjoitteluun

Kävin 13. syyskuuta 2014 juoksemassa Tukholman puolimaratonin, joka oli elämäni 4. kisoissa juostu puolikas. Aloitin triathlon-harrastuksen elokuussa 2013 ja sitä ennen olen kuntourheillut mm. uinnin, hölkän, jumppien ja hiihdon parissa satunnaisesti.

Pääsin asiakkaani Vexve Oy:n porukan mukaan Tukholman reissulle, jonne starttasimme perjantaina illalla. Startti oli Tukhomassa paikallista aikaa lauantaina klo 15.30 ja aamulla oltiin hotellilla klo 8. Odottelua siis. Kävelimme porukalla vanhankaupungin läpi aamupäivällä hakemassa kisanumerot, sirut ja haistelemassa kisatunnelmaa. kaupunkikävely otti kumman paljon alaselkääni ja ajattelin, mitähän itse kisasta oikein tulee. Itselläni oli valmentajan avustuksella mietittynä tavoiteaika 1h45min - 1h47min. Aiempaa aikaa oli tarkoitus siis parantaa 2-4 minuuttia. Oli vähän epäluuloinen olo kun palasimme kaupungilta - muut menivät lounaalle, minä hotellihuoneeseen rentouttamaan selkää joogapallon avulla. Söin hieman pastasalaattia ja pian aloitimme kisa-asuihin valmistautumisen.

Kisapaikalle lähdimme ennen klo 15. Oma lähtöni oli B-ryhmä klo 15.35. Mutta olipahan hirrveästi väkeä paikalla - ilmoittautuneita yli 18 000! Järjestelyt sujuivat todella mallikkaasti, löysin oman ryhmäni, toivottelimme toisillemme tsempit ja lähdin kohti lähtöpaikkaa.

Pääsin hyvin matkaan, ilma oli n. + 20-asteista ja juoksin triathlonin kisa-asulla jonka päälle laitoin teknisen T-paidan. Ei muuta mukana, ei edes musiikkia. Päätin nauttia tunnelmasta.

Alussa oli vaikea pitää malttia vauhdin jaossa, kun porukkaa painoi ohi. Olin kuitenkin tarkkana vauhdin tarkkailussa ja nakutin alussa tasan 5 min/km vauhtia. Juoksu meni mukavasti, ei ollut kylmä, kuuma, ei hiertänyt mistään ja hengitys kulki.

Tosi kivasti oli väkeä ja livemusiikkiakin reitillä ja sopivasti juomapisteitä. Nautin vettä jokaisella juomapisteellä, yksi geeli oli mukana, jonka otin n. 12 km kohdalla.

Kumma kyllä; vasta 16km etapilla juoksuvauhti hivenen hiipui ja takkuisimmat kilometrit olivat 16-19 välillä, jolloin vauhti tippui 5.15min/km. Kun 19 km kyltti oli näköpiirissä, uskalsin avata hanoja enemmän ja mietin, että nyt kiihdytän loppuun ja sainkin jotain aikaiseksi jalkoihin, jotka eivät kovasti laittaneet vastaan vauhdinlisäykseen.

Loppureitti läheni jälleen kuninkaanlinnan maisemia ja pääsin alle 5min/km vauhtiin. Alaselkä oli jaksanut matkan mukavasti - oli varmaan aivan oikea päätös rentouttaa sitä oikein kunnolla kaupunkikävelyn jälkeen.

Maaliviiva ylittyi 1h 47min aikaan. Olin tosi hyvilläni ja voimat riittivät hienosti. Toki mietin, miten vähän kerralla puolimaratonilla saa aikaa nipistettyä alaspäin, mutta kärsivällisyyttähän kestävyyslajien harrastaminen muutoinkin vaatii.

Olin pitänyt kisaa tähtäimenä heinäkuun lopusta lähtien kun triathlonin kisakausi 2014 päättyi osaltani. Sain tehtyä voimaharjoituksia jalkoihin elokuun aikana n. 1-2 kertaa viikossa salikäyntien avulla, mäkivetoja ja intervallityyppistä harjoittelua 1-2 kertaa viikossa ja pitkiä pk-lenkkejä tuolle ajalle kertyi vain 4-5. Pitkinä pidän 10-15km lenkkejä. Elokuulle kertyi harjoitustunteja tasan 40. Tälle vuodelle juoksukilometrejä on kertynyt tähän mennessä n. 560 km.    

Tukholman puolimaraton 2014.  


Kisaviikon harjoitukset:

Ma: voimaharjoitus, 1,5h
Ti: Lyhyt pyörä 45min
Ke: Tupladuathlon + keskivartalo 1,5h
To: -
Pe: Uintikelaus 2km
La: Puolimaraton 1h 47 min
Su: -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti